Solaris @ Muzeul de Artă „Casa Simian”, Râmnicu Vâlcea

În perioada 15 mai 2025 – 10 iunie 2025, Muzeul de Artă „Casa Simian” va găzdui expoziția ”Solaris” a artistei Roxana Barbu, eveniment curatoriat de Gheorghe Dican, Președinte al Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Silvia Stoica lector univ. dr. la Universitatea de Arte din București.
Expoziția aduce în fața publicului lucrări din perioada recentă de creație, ca parte dintr-un demers de cercetare plastică ce se concentrează pe transformarea materiei picturale și a suprafețelor texturate în mijloace de expresie. Fiecare lucrare se construiește pe scheletul unui subiect cu valoare simbolică, ce devine pretext pentru explorarea modurilor în care straturile succesive de materie se influențează reciproc și se metamorfozează în semne plastice sau personaje. Deși narațiunea ansamblului rămâne prezentă uneori (exemplu: lucrările „Solaris II”, „Rod” sau „Libertate”), ea se descompune în micro-structuri, imagini de sine stătătoare, care aduc în discuție relația dintre parte și întreg, în dinamica circuitului vizual. Astfel, dialogul cu formele naturale devine o căutare a invizibilului dincolo de forma exterioară, a profunzimii și a autenticității sinelui în raport cu realitatea înconjurătoare.
De cealaltă parte, seria intitulată „Texturi” eludează cunoscutul concentrându-se pe modelarea materiei în reliefuri care trimit către sfera tridimensionalului. Ritmicitatea generată de alternanța gol-plin este dublată de pulsația culorii, care aderă în variații de transparențe și densități pe suprafața denivelată, dând naștere unui joc continuu de tonuri și valori.
În ambele cazuri, fie că vorbim despre o prezență mai accentuată a figurativului sau de non-figurativ, lumina fizică, exterioară lucrărilor, își face remarcat rolul de co-autor prin felul în care evidențiază sau estompează texturi și aglomerări de materie, fapt ce accentuează dinamismul compoziției. Prin urmare, dincolo de expresia voluntară a lucrărilor, sunt revelate noi sensuri și semnificații involuntare în conținutul imaginilor redate, ale căror trăsături definitorii sunt densitatea ridicată de semne plastice și materialitatea pregnantă.
Așadar, expoziția Solaris este o invitație la descoperirea unor noi ipostaze ale vizibilului în căutarea esenței lucrurilor și întâlnirea cu propriile înțelesuri și emoții ale privitorului în actul contemplării.
Comentarii recente